U bevindt zich hier: StartBlogDe Kijkdoos

De Kijkdoos

Publicatie rubriek "De Kijkdoos" in het AD Amersfoortse Courant. Een project wat ik al 1 1/2 a 2 jaar in mijn hoofd had en dan nu eindelijk verwezenlijkt is.


Vaak liep ik in het eemkwartier, in Amersfoort, langs de spaceboxen waarin de studenten wonen. Ze zijn allemaal exact hetzelfde aan de buitenkant en mijn vraag was iedere keer "hoe zien ze er aan de binnen kant uit?". Dat zou ik supergraag willen fotograferen, maar hoe pak je dat aan? De beantwoording heeft even op zich laten wachten. In mei 2016 verscheen er een bericht in de krant dat de spaceboxen moeten verdwijnen in november 2016. Ik dacht, nu moet toch het moment daar zijn en vervolgens viel alles samen. Ik ontmoette Dana. Dana is een studente die in een van de spaceboxen woont en zij werkt als stagaire op de school van mijn vrouw. Loes tipte mij dat Dana daar woonde en toen was het contact snel gemaakt. Dana was erg enthousiast over het idee en ging vervolgens voortvarend te werk. Er werden direct diverse studenten "geronseld" en de een na de ander ging spontaan meewerken. Inmiddels is Dana uitgegroeid tot mijn steun en toeverlaat in het spaceboxenproject. Ik ben nu een aantal keren geweest en werd en wordt steeds weer super hartelijk ontvangen, wat een gastvrijheid!. Inmiddels ben ik bij de studenten bekend als "ome Nico".

De eerste foto's werden gemaakt. Eerst een aantal proefsessies om erachter te komen hoe ik het nu wilde hebben. Uiteindelijk zijn de definitieve foto's uit hetzelfde standpunt gemaakt met een groothoeklens en zonder flitslicht. Ik doe het met het aanwezige licht (dat is een redelijke uitdaging) en ik maak de foto zoals ik de situatie aantref. Er mag dus niks verplaatst of opgeruimd worden. Daarnaast is de bewoonster of bewoner onderdeel van het moment. Het is heel bijzonder, de buitenkant is allemaal hetzelfde en de ruimtes zijn klein. Elke keer weer stap ik in een nieuwe bijzondere wereld als ik binnenkom. Het is prachtig en hoe langer ik naar de foto's kijk hoe meer mooie details er tevoorschijn komen.

Ik werk ook vaak samen met Annemarie Degens van de Amersfoortse courant en heb haar gevraagd: "is dit niet een mooi project voor ons beiden?". Annemarie was ook direct erg enthousiast en zo hebben we een mooie combi gemaakt: Annemarie gaat de bewoners interviewen en ik fotografeer de kamer met student. Daarna zijn wij naar de Amersfoortse Courant gestapt om te vragen of dit project niet gepubliceerd kon worden. En ook hier was de reactie super positief. De hele serie gaat gepubliceerd worden in wekelijkse afleveringen op woensdag. Elke week een nieuwe kamer. Ik hoop dat jullie er net zoveel plezier aan beleven als wij. Verwonder je elke week weer opnieuw.


De aftrap.

Tekst Annemarie, foto's Nico

 

Ze zijn vrolijk geel, oranje en blauw gekleurd, staan opgestapeld langs de Eem en hebben door de jaren heen honderden studenten betaalbare woonruimte geboden: de spaceboxen. In de basis allemaal hetzelfde, vanbinnen stuk voor stuk uniek. Toen vorige maand besloten werd dat de containerwoningen eind november plaats moeten maken voor andere woningen in De Nieuwe Stad, vonden fotograaf Nico Brons en journalist Annemarie Degens het een goed moment om eens een kijkje te gaan nemen in de studentenwoningen. Iedere week zet een bewoner van de spaceboxen de voordeur open in de fotoserie Kijkdoos, om te laten zien hoe hij of zij de ruimte op eigen manier ingevuld heeft.

 

 

Interview is te lezen in de krant.

 

=====================================

 

Deel dit!