U bevindt zich hier: StartBlogAmbtenaren Amersfoort verzwegen groot datalek

Ambtenaren Amersfoort verzwegen groot datalek

Een ambtenaar in Amersfoort speelde al op 28 januari 2016 per ongeluk uiterst gevoelige cliëntgegevens door naar een onrechtmatige ontvanger.

Zorgwethouder Fleur Imming werd pas donderdag 7 april 2016 geïnformeerd.

 

In plaats van de verantwoordelijke zorgwethouder direct op de hoogte te stellen van deze enorme blunder, is intern uit alle macht geprobeerd de onterechte ontvanger te dwingen het bericht te vernietigen. Die liet zich daar echter niet toe verleiden. Sterker nog: hij meldde het voorval bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die nam vorige week contact op met de gemeente.

De PvdA-wethouder is hierdoor tien weken lang onwetend gebleven van het ongekend grote datalek. Het per ongeluk gemailde Excelbestand bevat namen, adressen en zorggegevens van bijna 2000 Amersfoorters die bekend zijn bij alle negen wijkteams in de stad.

Wethouder Imming hield dinsdagavond, tijdens een drukbezocht vragenuurtje in de gemeenteraad, vol dat het gaat om 'een menselijke fout'. Deze kon volgens haar ontstaan, doordat het mailsysteem Outlook onbedoeld, waarschijnlijk door een typefout van de ambtenaar en via adresherkenning, een tweede ontvanger toevoegde.

Klik HIER voor het volledige artikel in het AD Amersfoortse Courant.

Publicatie woensdag 13 april 2016.

Foto: Nico brons Fotografie

 

=============================

Deel dit!